Mam problem z nowo zamontowanym magazynem energii Pylontech Force H2 7,1 kWh, problem polega na tym, iż oddaje on w nocy do sieci energię. Magazyn potrafi doładować się po zakończeniu pracy pv z sieci np. z 97 % (otrzymanych z paneli ) do 100 % po czym nie daje tego prądu na dom tylko trzyma go i po przejściu na drugą taryfę puszcza do sieci. Zastanowiło mnie, że w nocy magazyn zszedł do 20% choć nic takiego nie działało, sprawdziłem licznik i na pozycji 2.8.2 zauważyłem zwiększenie o 5,3 kWh - z tego co pamiętam ta pozycja pokazuje ilośc energii oddanej do sieci ?
Czy mógłby mi ktoś coś podpowiedzieć ? firma od której kupiłem instalacje i która ją montowała, stoi na stanowisku, że jest to niemożliwe , żeby magazyn wysyłał prąd do sieci, a jednak gdzieś on ucieka, bo na pewno nie jest zużywany, gdyż nie mam takiego obciążenia, żeby zużyć w nocy pojemność magazynu i jeszcze pobrać z sieci 4 kWh (takie pobranie pokazuje licznik pomiędzy godz. 19 a 6). Co może być tego przyczyną ?
W domu mam dwie instalacje pierwszą na standardowym falowniku sieciowym (4,65 kWp) i drugą tą nową hybrydową o mocy 5,12 kWp.